Als zelfhulp iets negatiefs wordt

zelfhulp
zelfhulp

Het juiste zelfhulp boek of cursus kan een geweldig krachtig hulpmiddel zijn.

Ik heb persoonlijk mogen zien hoe nerveuze, verlegen mensen met weinig zelfvertrouwen transformeren in natuurlijk aantrekkelijke, interessante mensen die blaken van zelfvertrouwen.

Maar ik zou ook kunnen zeggen dat de dingen soms wel wat te ver gekomen zijn. Er is zoveel zelfhulp literatuur en zoveel advies over hoe we een betere versie van onszelf kunnen worden. Maar is dat allemaal wel constructief?

Waarom zelfhulp destructief kan zijn

Hoewel ik mensen gezien heb die positief beïnvloed zijn door zelfhulp teksten, heb ik er ook gezien die erdoor beschadigd zijn.

Een van de meest voorkomende manieren waarop dit kan gebeuren is, wanneer zelfhulp een vertragingstactiek wordt. Wat ik hiermee bedoel is, dat mensen zelfhulp kunnen gebruiken om het werk te vertragen dat er effectief nodig is om jezelf te verbeteren.

In andere woorden, mensen kopen een zelfhulp boek of cursus en voelen zich direct alsof ze goed bezig zijn om een betere versie van zichzelf te creëren.

Ze hebben tenslotte de moeite gedaan om dat boek te kopen. Dus kunnen ze zichzelf een schouderklopje geven en doorgaan met lezen.

En dan kopen ze het volgende boek. En het volgende boek. En ze voelen zich fantastisch maar hebben eigenlijk niets veranderd.

Zelfhulp is destructief wanneer het een vertragingstactiek wordt. Wanneer je het enkel in theorie gebruikt en nooit in de praktijk, dan wordt het hinderlijk in plaats van dat het je vooruit helpt.

Weet wie je kunt vertrouwen

Nog een ander probleem is dat zelfhulp kwalitatief zeer gevarieerd kan zijn afhankelijk waar je het vandaan haalt

Het probleem met internet is dat iedereen eraan kan bijdragen. En er is een hoop materiaal dat dient als prikkel om mensen te lokken en geld te verdienen.

Wat hier het probleem vormt is dat je opgezadeld kunt worden en advies kunt gaan opvolgen dat nergens op gebaseerd is. En dat geschreven is door iemand die helemaal niet weet waarover hij spreekt.

Het is algemeen geweten dat bijvoorbeeld het visualiseren van je doelen helpt om te krijgen wat je wilt in je leven. Maar wist je dat dit enkel werkt wanneer je het op de correcte manier visualiseert? Sommige studies suggereren dat een doel hebben minder belangrijk is dan een plan hebben.

Dus, stel de dingen die je leest in vraag, handel ernaar en beslis dan zelf wat voor jou persoonlijk werkt.

Een goede manier om te leren hoe je onderscheid maakt tussen waardevol en niet waardevol is ook je mindset veranderen. Wanneer je hierover meer wil weten kan je ons gratis mindset mini-ebook downloaden.

>