Ademhalingsoefeningen om je zenuwstelsel te kalmeren

ademhalingsoefeningen

Een paar dagen geleden vertelde ik dat een van de beste dingen die je kan doen om te kalmeren wanneer angst de kop opsteekt, is om diep adem te halen. Vandaag wil ik dit idee uitbreiden en een paar ademhalingsoefeningen met je bespreken. Ze zijn een geweldige tool omdat ze gemakkelijk uit te voeren zijn en omdat je ze altijd en overal kunt toepassen.

Wanneer je angstig wordt, wordt je ademhaling oppervlakkig en snel.

Aandacht geven aan je ademhaling en focussen op langzaam, gelijkmatig ademen helpt met het kalmeren van je zenuwstelsel.
Dat is waarom deze simpele oefeningen zo goed werken.

Hoewel geen enkele van de ademhalingsoefeningen die ik met je ga delen moeilijk is, is de simpelste het adem tellen.

Haal langzaam en regelmatig adem, adem in door je neus en uit door je mond. Start met het tellen van elke uitademing. Tegen dat je bij twintig bent zou je je opmerkelijk kalmer moeten voelen.

ademhalingsoefeningen

Een andere goede oefening is een kalmerend ademritme vinden.

Start met inademen door je neus voor vier seconden. Houd je adem vast voor twee seconden, en adem dan langzaam uit via je mond gedurende zes seconden. Na een minuut of twee zou je je opmerkelijk kalmer moeten voelen. Dit stabiele, langzame ademen smelt je angst weg.
Deze oefening wordt ook gebruikt om je Hart Ritme Variabele (HRV) in een mooie sinus te krijgen. Meer hierover vind je op internet.

Een andere geweldige techniek wanneer je de mogelijkheid hebt om te zitten of neer te liggen, is door buikademhaling.

Zorg dat je comfortabel zit of ligt, relax, en plaats een hand op je maag. Start met inademen en focus je geest op het gevoel dat je maag omhoog rijst. Adem langzaam terug uit en merk op hoe je hand terug omlaag komt. Blijf langzaam en regelmatig ademen met je focus op je buik. Indien dit geen optie is, kan je in plaats daarvan focussen op hoe de lucht voelt die door je neus naar binnenkomt en door je mond weer naar buiten vloeit.

ademhalingsoefeningen

Het is belangrijk dat je deze ademhalingstechnieken oefent voordat je jezelf in een stresserende of beangstigende situatie bevindt.

Maak er een gewoonte van om ze dagelijks te oefenen, zodat je je comfortabel voelt bij de oefening wanneer je ze echt nodig hebt. 

Je wilt je niet focussen op wat je aan het doen bent, of erger, je zorgen maken of je ze al dan niet goed uitvoert. In plaats daarvan wil je elke ademhalingsoefening herhalen tot het iets is wat je in je slaap kunt doen (bij wijze van spreken).

Oefen en implementeer deze technieken wanneer je je angstig voelt. Ze zijn een goede manier om jezelf bijna onmiddellijk te kalmeren. Ze zijn ook heel nuttig wanneer je moeite hebt met in slaap te vallen. Oefen je ademhalingsoefeningen in bed en het zal niet lang duren voordat je in slaap sukkelt.

>