5 Toxische overtuigingen en hun tegengif

toxische overtuiging

Sommige overtuigingen hebben de macht om je tegen te houden op jouw weg. Als je gelooft dat je nooit een marathon gaat kunnen lopen, ga je dat nooit proberen. Sommige toxische overtuigingen kunnen verschillende gebieden van je leven binnensijpelen. Deze overtuigingen zijn schadelijker dan specifieke overtuigingen. Geloven dat je nooit van ze leven banjo zult kunnen spelen, heeft niet dezelfde impact als de overtuiging dat je te oud bent om je dromen te volgen.

Bevrijd jezelf van deze giftige overtuigingen die je leven limiteren:

 1. Het is te laat, of ik ben te oud. Soms is het ook te laat. Je gaat waarschijnlijk geen topvoetballer meer worden als je 45 jaar bent. Maar het aantal dingen dat je wel kunt is veel groter dan het aantal dingen dat je niet kunt.
  • Colonel Sanders (KFC) had geen kiprecept tot hij 49 was. Maar je weet wie hij is en je hebt zijn kip waarschijnlijk ook al gegeten.
  • Er zijn een aantal studenten geneeskunde die niet begonnen zijn voor hun 60ste. Vermijd om te snel conclusies te trekken over je leeftijd. Mijn moeder bijvoorbeeld, heeft de liefde van haar leven ontmoet toen ze 66 was. Je kan veel meer dan je denkt.
 2. Falen is slecht. Falen is normaal. Als je leeft, dan faal je ook af en toe. De truc is om op de juiste manier te falen en er goed gebruik van te maken. Falen is niets meer of niets minder dan een ongewenst resultaat.
  • Gebruik de kans om van je falingen te leren en je aanpak aan te passen. Als een manier niet werkt, probeer dan een andere. Als je continue je methode verbetert, hoe kan je dan op de lange termijn niet slagen?
 3. Het verleden is hetzelfde als de toekomst. Je hebt een ongelofelijk vermogen om te veranderen en aan te passen. Het is niet omdat je lui geweest bent, verkeerde keuzes gemaakt hebt, niet gestudeerd hebt, niet sociaal bent, of zelfvernietigend bent geweest in het verleden, dat de toekomst niet anders kan zijn. Het verleden heeft enkel invloed op jou als je dat toelaat. Je kunt ervoor kiezen om het verleden achter je te laten en in het heden te leven.
 4. Mensen zullen me bekritiseren, me uitlachen, of op me neerkijken. Je hebt gelijk. Dat zullen ze. Dit is geen onterechte overtuiging, maar het is schadelijk om bezorgd te zijn over de opinie van anderen. Wat je ook doet, er zullen altijd mensen zijn die niet onder de indruk zijn. En er zal altijd wel iemand klaarstaan om een negatieve opmerking te maken. Waarom zou jij je dat aantrekken?
  • Je hebt geen tijd om je zorgen te maken over die onnozeliteit. Je zit niet meer op de middelbare school, dus laat de peer pressure los.
  • Doe jezelf een plezier en vermijd het om je druk te maken over de mening van een ander.
 5. Ik ben niet slim, goed met geld, goed met mensen, genoeg opgeleid, speciaal, of vul maar in. Niemand is overal goed in. Je kunt leren om goed te worden in welke vaardigheid dan ook. Weet je niet hoe je geld kunt sparen? Lees een boek. Niet goed met mensen? Volg een cursus. Gebrek aan vastgoed kennis? Zoek een mentor.
  • Succesvolle mensen zijn meestal verrassend gewoon. Je hoeft niks spectaculairs te doen om spectaculaire resultaten te boeken. Je kunt vinden of creĆ«ren wat je momenteel ontbreekt.

Conclusie

toxische overtuigingEen toxische overtuiging kan je weerhouden van het succes dat je verdient. Deze negatieve overtuigingen zijn moeilijk te herkennen omdat je ze al zolang met je meedraagt. Doe een persoonlijke inventaris en evalueer de overtuigingen die je belemmeren. Hoe weet je of ze waar zijn? Wat kosten ze je? Zorg dat je ervan af raakt en ga door met je dromen tot leven te wekken!

Deze checklist helpt je om jouw gevoelens te onderzoeken.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: