4 stappen om zelfsabotage te voorkomen

zelf-sabotage

Zelfsabotage voorkomt dat je jezelf voor succes kunt conditioneren.

En veranderen van deze lang ingesleten patronen van zelfsabotage is even moeilijk als ze herkennen en begrijpen.

Hoe kan je dan zelfsaboterende overtuigingen en emoties elimineren? Eerst en vooral, begrijp en accepteer jezelf voordat je anderen wilt begrijpen en accepteren.

Je moet eerst een persoonlijke evaluatiereis naar binnen maken. Dit betekent dat je diep bij jezelf naar binnen kijkt en leert luisteren naar je innerlijke dialoog en zelfpraat. Blijf open-minded over wat je ziet en hoort wanneer je jouw overtuigingen begint te begrijpen. Dit is essentieel wanneer je constructieve veranderingen wilt gaan doorvoeren in je gedragingen.

Overwegen hoe diep en hoe ver je wilt gaan met deze introspectie is jouw eigen beslissing. Je kan je leven echter naar een heel nieuw niveau brengen wanneer je je empowerment inzichten ontdekt die je schadelijke zelfpraat en ondermijnende gedrag helpen elimineren.

Het kost moed en persoonlijke inzet om te beslissen dat je de zelfsabotage, die je tegenhoudt om te veranderen, wilt loslaten om meer efficiënte acties te ontwikkelen.

Voordat je ook maar denkt aan het veranderen van andermans gedrag en overtuigingen, moet je eerst jezelf veranderen. Dit betekent dat je weerstand en saboterend gedrag moet overwinnen dat voorkomen heeft dat je een optimistische attitude hebt. Ongeacht welke obstakels je op je weg tegenkomt, een optimistische attitude ontwikkelen en het veranderen van ondankbare geloofsovertuigingen en gedrag, zal je stimuleren om zelfsabotage te overwinnen.

Welke specifieke acties kan je nu ondernemen om bewust te worden van je saboterende geloofsovertuigingen en emoties en deze te overwinnen?
  1. Erken dat je je op een kruispunt bevindt waar jouw beslissingen en keuzes die van jou en jou alleen zijn.
  2. Realiseer je dat jij degene bent die bewust de beslissing neemt om je schadelijke zelfpraat en ondermijnende geloofssysteem te veranderen. Niemand kan dit in jouw plaats doen.
  3. Verander “Ik kan het niet” of “Ik wil het niet” in “Ik kan het wel” en “Ik wil het wel” op een consistente basis (dus altijd, niet af en toe). Heb aandacht voor de emotionele veranderingen die er binnenin je gebeuren. Wees bereid om je veranderingen fysiek te omschrijven en schrijf ze op. Herhaal het proces van het neerschrijven van je veranderende gevoelens en gedrag en vergelijk je nota’s elke dag. Meet je nieuwe gedrag door de tastbare verschijning van positieve zelfpraat en gezond gedrag. Regelmatige negatieve zelfpraat creëert wrok en ondermijndende overtuigingen. Zelfwrok is het zaad dat ontkiemt in zelfsaboterend gedrag.
  4. Plant de zaadjes die positieve, krachtgevende overtuigingen en acties produceren. Vraag jezelf, “Zijn mijn acties gelinkt aan plezier-producerende of pijn-producerende situaties?” Bewandel de weg die je plezier geeft, geen pijn. De persoonlijke groei die je ervaart door een pijnlijk of angstig voorval, of het tegenovergestelde, is belangrijk voor je zelfontwikkeling. Maak er echter geen gestaag dieet van . Je kan groeien en veranderen door het cultiveren van positieve emoties zoals vreugde, opwinding en geluk.

Zelf-sabotage is een veelvoorkomend iets. Wanneer je dit bij jezelf herkent heb je de eerste stap al gezet.

Wil je hieraan werken? Doe dan mee met onze Summer Challenge 2017 “Level Up Your Life”. Deelname is gratis!

  • […] kan gebeuren op een hele hoop manieren. Een gebruikelijke fout bij het maken van goede voornemens is het kiezen van een heleboel dingen die je NU wilt veranderen […]

  • […] die ons steunt en aanmoedigt op onze weg. Ongeacht wat die weg ook mag zijn. Wanneer je probeert jezelf te verbeteren of persoonlijke doelen wilt bereiken, kan het hebben van een cheerleader veel verschil maken. Een […]

  • […] heeft goede kwaliteiten. Ja, zelfs jij. Je kan misschien weerstand bieden, maar schrijf op zijn minst tien positieve trekjes, vaardigheden of talenten van jezelf op. Het kan […]

  • >